S lepkom, či bez? Nepodliehajte módnym vlnám – jednoducho sa otestujte!

24. 04 2019 09:45 | PR článok
S lepkom, či bez? Nepodliehajte módnym vlnám – jednoducho sa otestujte!
S lepkom, či bez? Nepodliehajte módnym vlnám – jednoducho sa otestujte! Foto: www.dobrebezlepku.com

Príklady, ktoré nemusíme nasledovať...

Keď slávny tenista Novak Djokovič, ktorému zdravotné problémy znemožňovali dosahovanie špičkových výkonov na základe diagnózy intolerancie lepku po rade svojho nutričného špecialistu zmenil zloženie stravy, športové úspechy na seba nenechali dlho čakať. V priebehu jedného roka sa na kurtoch stal opäť svetovou jednotkou. Jeho kniha o skúsenostiach s bezplekovou diétou Naservíruje si víťazstvo sa stala bestsellerom a motivovala tisíce ľudí v hľadaní riešení vlastných zdravotných problémov.

Zaujímať sa o to, čo jeme je dnes trendy a hviezdy nás aj v tomto smere inšpirujú. Príklady Lady Gaga, Miley Cyrus, Gwyneth Palthrow, či Victorie Beckham neustále rozširujú počet tých, ktorí dobrovoľne vyznávajú bezlepkovú diétu bez toho, aby ju mali podloženú zdravotnou diagnózou celiakie alebo alergie na lepok. Bezlepkový život sa stáva módnym trendom.

Odborníci však upozorňujú, že pre zdravého človeka nepredstavuje lepok závažný problém a varujú, že experimentovanie s jeho vylučovaním zo stravy nemusí priniesť očakávané výsledky, skôr naopak. Pri laickom experimentovaní so stravou si môžeme viac uškodiť ako pomôcť.

S lepkom, či bez? Nepodliehajte módnym vlnám – jednoducho sa otestujte!
Foto: www.dobrebezlepku.com
 

Čo je lepok a ako nám môže škodiť?

Lepok je prírodná bielkovina, ktorá sa vyskytuje v pšenici a príbuzných obilninách. Obsahujú ju aj všetky potraviny vyrobené z obilnín obsahujúcich lepok.

Lepok poškodzuje postihnutému človeku črevo, ktoré nedokáže správne vstrebávať potrebné živiny. Organizmu potom chýba množstvo dôležitých látok a nedokáže fungovať ako telo zdravého človeka.

Neznášanlivosť lepku má veľa rôznych podôb, ale v zásade sa dá rozdeliť do troch kategórií: celiakia, citlivosť na lepok alebo pšenicu a alergia na pšenicu. Špecializovaný lekár dokáže stanoviť, či máte neznášanlivosť lepku, a ak áno, ktorého typu.

S lepkom, či bez? Nepodliehajte módnym vlnám – jednoducho sa otestujte!
Foto: www.dobrebezlepku.com
 

Neexperimentujte. Otestujte sa!

Migrény, nadúvanie, bolesti brucha, malátnosť, ekzém, lámavosť nechtov, či bezdôvodná únava... Diagnóza celiakie môže obsahovať až 200 príznakov. Pri študovaní ich zoznamu sa v ňom teda nájde, podľa niektorých príznakov, každý z nás. To však automaticky neznamená, že je pre nás lepok škodlivý. Jednoduchý test príznakov si môžete urobiť on-line na portáli www.dobrebezlepku.com vďaka projektu Máj 2019– mesiac bez lepku.

Rýchlu a informatívnu orientáciu na zistenie neznášanlivosti lepku poskytne tiež jednoduchý domáci diagnostický test. Počas desiatich minút dokáže z kvapky krvi až s 98% presnosťou určiť, či protilátky na lepok sú v krvi prítomné, alebo nie. Výsledok testu je však len orientačný a nemá slúžiť ako základ pre samoliečbu! Rýchly test môžete absolvovať za asistencie vyškoleného personálu aj v sieti BENU lekární. Jeho pozitívny výsledok by nás mal v čo najkratšom čase nasmerovať do ambulancie gastroenterológa.

„Diagnostika celiakie sa skladá zo štyroch stupňov. Prvým je identifikovanie klinických príznakov, ktoré na prvý dojem nemusia súvisieť s lepkom, alebo s tráviacim traktom. Druhým stupňom je sérologické vyšetrenie, ktoré na základe odberu krvi podozrenie na celiakiu potvrdí, alebo vyvráti. Na základe pozitívnych protilátok na lepok je neskôr potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Posledným stupňom diagnostiky je pozitívna odpoveď pacienta na liečbu – bezlepkovú diétu“, hovorí MUDr. Marián Oltman, PhD. Z Gastroenterologicko – Hepatologického centra THALION v Bratislave.

Bezlepková diéta je dnes jediným možným spôsobom liečby tohto ochorenia. „Diagnostikovať celiakiu však môžeme len v prípade, ak je organizmus lepkom zaťažený. Po vysadení lepku z jedálnička na základe osobného rozhodnutia človeka, nie je možné diagnostiku objektívne zrealizovať.“ upozorňuje na kľúčový fakt nutričná terapeutka, Ing. Jarmila Kabátová.

S lepkom, či bez? Nepodliehajte módnym vlnám – jednoducho sa otestujte!
Foto: www.dobrebezlepku.com
 

Aj bez lepku dokáže byť život plnohodnotný

Potvrdenie neznášanlivosti na lepok nie je síce príjemným zistením, ale aj s touto zdravotnou komplikáciou sa dá plnohodnotne žiť. Chce to len trochu cviku a zmenu zloženia stravy. Na slovenskom trhu je dnes k dispozícii široký sortiment bezlepkových výrobkov a ako v jednej z mála krajín Európskej únie majú slovenskí pacienti dokonca nárok na preskripciu určitého sortimentu bezlepkových výrobkov. Bezlepkové potraviny od múky, cestovín, chleba, sladkých sušienok až po hotové polotovary a jedlá sú dostupné v špeciálnych predajniach, hypermarketoch, aj v lekárňach. O prítomnosti lepku v jedle sú povinné informovať aj reštaurácie a stravovacie zariadenia.

Dobrou správou je, že po začatí bezlepkovej diéty sa zdravotný stav okamžite upraví a pacient nemá žiadne ťažkosti. Bezlepková diéta je len nový prístup k plnohodnotnému životu pre všetkých ľudí trpiacich neznášanlivosťou lepku.

Overené skúsenosti s počiatočným zvládaním informácií sa dajú získať aj v množstve spolkov a združení, ktoré spájajú chorých na celikakiu, napríklad v Slovenskej spoločnosti celikatikov, v Slovenskej lige celiatikov, v Informačnom centre celiatikov a v ďalších.

Podľa údajov z gastroenterologických ambulancií trpí na Slovensku celiakiou viac ako 20 000 ľudí. Odhady odborníkov však predpokladajú, že počet nediagnostikovaných pacientov je rovnako vysoký, ak nie vyšší. S ochorením nie ste teda sám a rýchly domáci selftest vám umožní jednoduchým spôsobom zistiť, či má vaše črevo lepok rado alebo nie.

S lepkom, či bez? Nepodliehajte módnym vlnám – jednoducho sa otestujte!
Foto: www.dobrebezlepku.com
 


Odhaliť zdravotné problémy, ktorými sa prejavuje precitlivenosť na lepok, je síce komplikované, ale možné a vcelku jednoduché! S odpoveďami vám pomôže kampaň na webovom portáli www.dobrebezlepku.com.


Vzdelávací projekt „Máj – mesiac bez lepku“, webový portál www.dobrebezlepku.com a ďalšie aktivity spojené s osvetou prináša taliansky výrobca prémiových bezlepkových potravín Schär.

Komentáre ( 0)