Reštaurácie toho už majú dosť. Napriek zákazu plánujú otvoriť prevádzky

13. 12 2021 17:00 | ŽILINA/TV Markíza
Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Foto: TV Markíza

Pracovníci z gastrosektora spolu s tými z cestovného ruchu štrajkujú vo viacerých mestách.

Ak vraj nezmierni vláda oparenia, natvrdo otvoria. Gastro prevádzky aj s hoteliermi a pracovníkmi v cestovnom ruchu štrajkujú vo viacerých mestách na Slovenku. Tvrdia, že už sa nedokážu iba prizerať na to, ako ich vláda likviduje. Stále iba sľubuje pomoc a nič v ich prospech nekoná.

Veľa gastro prevádzok opatreniami vraj pochovali a mnohé sú už na pokraji krachu. Toto tvrdili na štrajku žilinskí majitelia hotelov, barov a reštaurácií aj dodávatelia týchto prevádzok. Symbolicky počas neho pochovali aj varešku. 

„Niektorí už prišli o všetky úspory, niektorí prichádzajú o skvelých kolegov a zamestnancov, iní o vlastné sny a prevádzky, zadlžili sa, aby udržali svoje firmy pri živote,“ opisuje situáciu majiteľ jednej z reštaurácií v Žiline.

Vláda podľa podnikateľov vraj absolútne nepozerá na zdražovanie. „Vstupujeme do obdobia, kedy sa nám budú zvyšovať energie, vstupy, tovary a zároveň bude problém aj so mzdami pre našich kolegov, bez ktorých by sme toto remeslo nemohli robiť,“ hovorí spolumajiteľ hotela v Žiline.

Prevádzkari požadujú od vlády päť bodov. Chcú konečne jasné pravidlá bez diskriminácie aj otvorené prevádzky od 18. decembra.

Ďalej žiadajú navýšiť podpory na aspoň 20 percent z poklesu tržieb, obnovenie schémy prvej pomoci a odpustenie 10 percent z DPH od prvého apríla. Všetko má pomôcť tomu, aby sa dokázali postaviť na nohy. 

Štrajk aj v Banskej Bystrici

Na štrajku v Banskej Bystrici sa vyjadrili aj o novej schválenej pomoci pre toto odvetvie. Vláda schválila pomoc pre prevádzky, ktoré majú do 50 zamestnancov a pokles tržby aspoň o 40 percent. 

„Prečo 50 a plus? Je štatisticky dokázané, že cestovný ruch, hotely a väčší zamestnávatelia zamestnávajú ľudí legálne a poctivo. Keď nedostanú túto podporu, je to takisto diskriminačné. Odvetvie hotelierstva a gastronómia je najviac postihnuté pandémiou a hlavne jej opatreniami,“ hovorí Michal Kič, majiteľ rodinného hotela na Horehroní.

Prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský pripustil, že zvažuje otvorenie prevádzok aj napriek zákazu. Všetko to bude závisieť od komunikácie s vládou aj s kompetentnými.

V štrajkoch plánujú pokračovať. Ďalší by mal byť na východnom Slovensku a následne v Bratislave.

Viac sa dozviete z reportáže Zuzany Gadušovej a Martiny Kašiarovej.