3 tipy na jarné polievky: Navarte si farebnú porciu plnú vitamínov!

25. 05 2021 10:00 | PR článok
3 tipy na jarné polievky: Navarte si farebnú porciu plnú vitamínov!
3 tipy na jarné polievky: Navarte si farebnú porciu plnú vitamínov! Foto: PR článok

Hľadáte inšpiráciu na ľahkú jarnú polievku? Máme pre vás hneď tri originálne recepty od vašich obľúbených foodblogerov.

Polievka z medvedieho cesnaku od Lenivej kuchárky

Bez lepku a laktózy

SUROVINY:

2 šalotky

3 stredne veľké zemiaky

2 stonky zeleru

1 karfiol romanesco

100 g medvedieho cesnaku

bezlaktózové maslo K-free

200 g uvareného cíceru

panenský olivový olej K-Bio

soľ, čierne korenie a mletý cesnak

bezlaktózová smotana na šľahanie K-free

POSTUP:

1. Na masle opečieme nadrobno nasekané šalotky dosklovita. Pridáme nakrájané zemiaky a nakrájaný stonkový zeler, premiešame a chvíľku opekáme. Zalejeme horúcou vodou z kanvice (1,2 l) a necháme prikryté variť na miernom plameni. Karfiol rozdelíme na ružičky, osolíme, polejeme trochou olivového oleja a premiešame. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 - 25 minút, zatiaľ si pripravíme cícer.

2. Do menšej formy presypeme odkvapkaný cícer, polejeme trochou olivového oleja, osolíme a okoreníme korením a mletým cesnakom. Premiešame a vložíme do rúry k pečenému karfiolu na posledných 15 minút. Keď sú zemiaky uvarené, karfiol a cícer upečené, pridáme do polievky karfiol a polovicu cíceru. Pár ružičiek karfiolu odložíme na ozdobu. Pridáme na kúsky nasekaný medvedí cesnak a polievku rozmixujeme.

3. Dosolíme a dokoreníme. Servírujeme s chrumkavým cícerom a ružičkami karfiolu. Ak by ste chceli zjemniť chuť medvedieho cesnaku, pridajte na záver do polievky ešte trochu bezlaktózovej smotany na šľahanie.

polievka-z-medvedieho-cesnaku.jpg
Foto: PR článok
 

Srdiečková zeleninová polievka od Kreatívnej rodiny

Bez lepku a laktózy

SUROVINY:

olej

1 menšia cibuľa

5 ks mrkvy

2 ks petržlenu + hrsť petržlenovej vňate

1 menší kaleráb

hrsť čerstvého alebo mrazeného hrášku

2 vajcia

100 g K-free chlebovej múčnej zmesi (alebo K-free univerzálnej múčnej zmesi)

soľ, mleté korenie

POSTUP:

1. Petržlen a kaleráb očistíme a nakrájame na kocky. Očistenú mrkvu z oboch strán pozdĺžne zrežeme tak, aby vznikla ostrá hrana (spodok srdiečka). Pozdĺž celej mrkvy vyrežeme malý trojuholník, čím vznikne tvar srdca. Nakrájame malé srdiečka.

2. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na troche oleja, pridáme koreňovú zeleninu. Krátko restujeme a zalejeme vodou. Pridáme hrášok a varíme asi 15 minút.

3. Vajíčka vymiešame s K-free chlebovou múčnou zmesou, osolíme, pridáme časť byliniek. Cesto pretlačíme cez sito na halušky do polievky a varíme približne 5 minút. Dochutíme soľou a korením. Polievku podávame s petržlenovou vňaťou.

srdieckova polievka.jpg
Foto: PR článok
 

Zeleninová karí polievka od Metal Head in the Kitchen

Bez lepku a laktózy

SUROVINY:

1000 ml zeleninového vývaru

500 ml K-free mlieka

2 mrkvy

1 cibuľa

1 baklažán

2 pl olivového oleja

1 pl karí korenia

½ čl zázvoru (korenie)

3 strúčiky cesnaku

Na topping:

100 g tofu

2 čl olivového oleja

papričky jalapeňos

koriander

POSTUP:

1. V hlbšom hrnci na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zeleninu. Použijeme polovicu očisteného baklažánu, druhú opražíme spolu s tofu. Zeleninu chvíľku podusíme a prilejeme vývar.

2. Varíme asi 30 minút, aby zelenina jemne zmäkla, a zalejeme mliekom. Pridáme koreniny a ponorným mixérom rozmixujeme. Varíme ešte 10 minút.

3. Na oleji orestujeme druhú polovicu baklažánu spoločne s tofu, ochutíme soľou.

4. Polievku servírujeme s opraženým tofu a baklažánom, nakrájanou papričkou jalapeňos a koriandrom na zvýraznenie chuti.

Náš tip: Všetko potrebné (nielen) na prípravu chutných jarných polievok bez lepku a laktózy nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.

Kari polievka.jpg
Foto: PR článok