• TV Markíza
  • Veganuár už klope na dvere! Viete, čo vlastne znamená?

Veganuár už klope na dvere! Viete, čo vlastne znamená?

Veganuár už klope na dvere! Viete, čo vlastne znamená?

Po tradičných sviatočných jedlách určite oceníte jedálniček s kopou zeleniny, ovocia a strukovín.

Jeho názov vznikol spojením slov „vegan“ a „január“. Prvýkrát bol použitý v roku 2014 a odvtedy sa do mesačnej rastlinnej výzvy zapája stále viac ľudí, vrátane Slovákov. Odľahčiť trávenie i planétu sa predsa oplatí!

Chcete sa inšpirovať vegánskou kuchyňou aj vy? Po tradičných sviatočných jedlách určite oceníte jedálniček s kopou zeleniny, ovocia a strukovín. Vďaka chutným veggie alternatívam hladovať rozhodne nebudete, aj keď s rastlinnou stravou iba začínate.

Vyskúšajte napríklad recept od skúsenej vegánky Ivy Kocovej (Ivka_veggierecipes), ktorý vás zasýti a bude chutiť aj vašej rodine. A nezabudnite - všetko potrebné na jeho prípravu zoženiete pod jednou strechou vo vašom Kauflande.

„Sójová smotana sa môže pochváliť nízkym obsahom tuku a ľahkou stráviteľnosťou. Pre jej neutrálnu chuť ju vo svojej kuchyni okrem vegánov a vegetariánov využíva stále viac ľudí, ktorí radi skúšajú niečo nové,“ hovorí Ivka_veggierecipes.

Vegánka Iva Kocová
Vegánka Iva Kocová

Cestoviny s paradajkovo smotanovou omáčkou podľa Ivky_veggierecipes

Ingrediencie:

  • 2 balenia paradajky krájané so sušenou bazalkou 400g
  • olivový olej
  • cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvá bazalka, morská soľ, mleté čierne korenie, provensálska zmes byliniek
  • 450 g cestovín
  • 100 ml sójovej smotany K-take it veggie
  • 150 g rastlinného syra
  • 100 g rukoly
  • 100 g cherry paradajok
Veggie cestoviny podľa Ivky_veggierecipes
Veggie cestoviny podľa Ivky_veggierecipes

 Postup:

Na panvici na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, po chvíli pridáme pretlačený cesnak. Pridáme paradajky, olivový olej, bylinky, soľ a korenie. Dusíme za častého miešania približne 20 minút, kým omáčka nezhustne. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Do omáčky pridáme rastlinnú smotanu a syr a varíme, kým sa mierne nerozpustí. Pridáme uvarené cestoviny, posypeme syrom, čerstvou rukolou a cherry paradajkami. Prajeme dobrú chuť!

Všetky ingrediencie pre ochutnávku Veganuára, vrátane nadštandardného sortimentu rastlinných výrobkov a privátnej značky K-take it veggie, nájdete v predajniach Kaufland po celom Slovensku. Ďalšie skvelé tipy na bezmäsité varenie na vás čakajú aj v špeciálnej „veganuárovej“ ponuke.

Najnovšie videá