S mäsom to poriadne preháňame! Čo by ho mohlo nahradiť?

Nadmerná konzumácia škodí nielen ľuďom, ale aj aj planéte.

Podľa viacerých vedeckých štúdií z roku 2021 predstavuje produkcia potravín zdroj jednej tretiny globálnych emisií skleníkových plynov. Z toho drvivú väčšinu predstavuje produkcia mäsa a živočíšnych produktov. Kým v minulosti naši predkovia zvykli jedávať mäso iba raz týždenne, či ešte zriedkavejšie, dnes si ho mnohí z nás doprajú aj niekoľkokrát za deň.

Odborníci na výživu, ale aj environmentalisti sa zhodujú, že by sme svoj apetít mali krotiť a v konzumácii mäsových výrobkov sa začať obmedzovať. Produkcia mäsa totiž vo veľkej miere vplýva na životné prostredie celej planéty. A nielen to, napríklad Slovákom patrí pre nadmernú konzumáciu mäsa jedno z popredných miest v nelichotivom rebríčku výskytu rakoviny hrubého čreva a iných chorôb. Pozreli sme sa teda, čo by mohlo byť vhodnou alternatívou.

Najnovšie videá