Vianoce 2024

Tipy na zdravé Vianoce: Takto si sviatky užijete a zároveň oddýchnete ako nikdy

Výživový poradca Maroš Krivosudský má niekoľko dobrých rád.

Hovoríme o nich ako o sviatkoch radosti a pokoja, no veľakrát sa stanú aj sviatkami prebdených nocí a preplnených žalúdkov. Do Nového roku tak nie vždy vstúpime sviežejší a oddýchnutí, ale často usedení a s vybratou diétou, pomocou ktorej chceme zatočiť so sviatočnými kilami.

Vianoce a sviatky však môžu vyzerať aj inak. Jedlo, oddych aj stretnutia s blízkymi si môžeme naplno užiť, a to všetko bez odopierania. Ako na to?

O rady sme poprosili výživového poradcu Maroša Krivosudského, ktorý pomáhal k zdravšiemu životnému štýlu všetkým účastníkom Extrémnych premien.

Ako prežiť naozaj pohodové Vianoce?

Maroš Krivosudský
Maroš Krivosudský  |  FOTO:  TV Markíza

Strava

Sviatky sú na Slovensku pevne spojené s jedlom. Na Vianoce si pripravujeme bohaté stoly doma, stretávame sa s blízkymi, kde nás čakajú rovnaké. Vieme si cez sviatky dopriať tak, aby to bolo stále zdravé?

„Jasné, sviatky vôbec nemusia byť o výraznom obmedzovaní, ale len o malých zmenách, ktoré nám pomôžu udržať si rovnováhu,“ hovorí Maroš.

V tradičných jedlách podľa neho môžeme urobiť jednoduché úpravy:

  • Zemiakový šalát: Namiesto čistej majonézy pridajte biely jogurt s vyšším obsahom bielkovín. Chuť bude svieža a jedlo ľahšie.
  • Kapustnica: Použite chudšie mäso a menej soli. Prípadne vynechajte nadbytočné mastné kúsky.
  • Ryba: Skúste pečeného lososa alebo tresku na bylinkách namiesto vyprážaného kapra. Nielenže to chutí lepšie, ale ani nezaťaží trávenie.
  • Sladkosti: Uberte z množstva cukru v pôvodných tradičných receptoch na koláče a ideálne ich konzumujte po hlavnom jedle, kedy je menšia šanca, že ich zjete príliš veľa.

„V tradičných tučnejších alebo sladších receptoch však nemusíte robiť úpravy vôbec, a je úplne v poriadku si ich dať aj v pôvodnej vysokokalorickej verzii. V takomto prípade však určite zaraďujte ku každému jedlu čo najviac čerstvej zeleniny alebo ovocia. Tým zvýšite celkový objem jedla a prijatej vlákniny, čo znamená menej rezňov a koláčov, lebo sa do vás už jednoducho nezmestia. Dôležité je tiež mať pravidelný režim stravovania 3- až 5-krát denne a nejesť nonstop niečo malé medzi jedlami,“ zdôrazňuje.

Nestihli ste v TV

TOP relácie

Nové epizódy už teraz na Voyo

v predstihu • bez reklám • kedykoľvek

TOP relácie